آشنایی با لجن خوار ها

لجن خوار ها ماهی هایی هستند که به راحتی در هر فروشگاه ماهی های زینتی یافت می شوند. لجن خوار ها در طبیعت به سنگ و گیاهان موجود در آب می چسبند و با دهان خودشان این سطوح را می مکند همچنین در آکواریوم ها به سطح شیشه چسبیده و شروع به مکیدن سطح آن می کنند با این کار ماهی لجن های بسیار ریزی که به چشم نمی آیند از بین می روند. لجن خوار ها غذاهای باقی مانده در آکواریوم و روی شن های کف آکواریوم را می مکند و با این کار به نظافت آکواریوم کمک می کنند. این ماهی ها قابلیت همزیستی با بیشتر ماهی های آکواریومی را دارند.

نام های دیگر ماهی لجن خوار

ماهی لجن خوار به جز این نام از اسامی دیگری نیز برخوردار است که بسیاری از افراد در نقاط مختلف دنیا به زبان های مختلف آنها را با نام های گوناگون می شناسند. گربه ماهی یا کت فیش یکی از نام های این نوع ماهی است که بسیار نیز رایج است. لجن خوار معمولی و همچنین لجن خوار شکلاتی ۲ نام متفاوت دیگر برای این ماهی بشمار می آیند. بر اساس گونه و رنگ ماهی اسم دیگری با عنوان کت فیش اسپورت برای این لجن خوارها به کار می رود. در کنار تمامی اسامی که برای ماهی لجن خوار عنوان کردیم می توان به اسامی دیگری نیز اشاره کرد که در زمان خرید می توانید به آنها توجه نمایید.

مشخصات زیستی

اندازه این گونه از ماهی ها به 30 سانتی متر نیز می رسد. لجن خوارها بومی آمریکای جنوبی ، رودخانه آمازون و برزیل هستند و عمر نسبتا” طولانی دارند، اغلب عمر آنها 18 سال گزارش شده است. دمای مناسب برای بقا و ادامه حیات این نوع ماهی بین 24 تا 28 درجه سانتیگراد است.

شکل ظاهری ماهی لجن خوار برای مکیدن

برای این که ماهی لجن خوار بتواند عمل مکیدن را به خوبی انجام دهد دارای ظاهری متفاوت و خاص نسبت به دیگر ماهی ها می باشد. صاف بودن دهان و همچنین سطح زیرین شکم اینگونه از لجن خوارها از ویژگی های ظاهری آنها محسوب می شود. با این ترکیب ظاهری ماهی های لجن خوار به راحتی می توانند لجن های موجود بر روی سنگ ها، سطوح و همچنین لاشه های مختلف در آب را بمکند.

 تغذیه این گونه از ماهی ها تنها به لجن های آب های دریا و آکواریوم ختم نمی شود. جلبک ها، گیاهان آبزی، سخت پوستان و حتی لاشه ماهی ها از جمله غذاهای ماهی لجن خوار بشمار می آیند. جالب است بدانید که این نوع از ماهی ها توانایی خوردن غذاهای روی سطح آب را ندارند و دلیل این امر ظاهر منحصر به فرد آنها است.

تغذیه در لجن خوار ها

لجن خوار ها دهانی صاف دارند به علاوه سطح زیرین شکمشان صاف است این تکامل در شکل ظاهری برای ایجاد مکش بر روی سطوح و سنگ ها ، گیاهان دریایی و لاشه های موجود در آب و خوردن آنها به ماهی کمک می کند. اغلب آنان همه چیز خوارند و از جلبک ها ، لاشه ماهی ها و گیاهان آبزی ، سخت پوستان و… تغذیه می کنند. اغلب لجن خوارها به غذایی به جز جلبک و فضولات داخل آکواریوم نیاز دارند ولی به دلیل شکل ظاهری آن ها و شکل سر و دهانشان غذای روی آب را نمی توانند بخورند.لجن خوار ها را به نام های دیگر نیز می شناسند که برخی از این نام ها عبارتند از :گربه ماهی یا کت فیش ، لجن خوار ، کت فیش اسپورت که به نوع و رنگ بندی گونه ماهی است، لجن خوار شکلاتی ، لجن خوار معمولی و…

نحوه مراقبت از ماهی لجن خوار

ماهی لجن خوار نیز باید به درستی و در شرایط ایده آل نگهداری و مراقبت شود. لجن خوارها اغلب کار و مکیدن خود را در شب هنگام انجام می دهند. بنابراین در روز نیاز به استراحت دارند، می توانید مکانی مناسب مانند غار یا کوزه در آکواریوم خود قرار دهید تا شرایط مناسبی برای استراحت آنها فراهم کنید. اینگونه از لجن خوارها برای زیستن به اکسیژن کافی نیاز دارند که توصیه می کنیم این شرایط را برای آکواریوم خود تامین کنید.

 استفاده از فیلتر برای از بین بردن فضولات این ماهی نیز از موارد ضروری دیگر می باشد. سعی کنید جریان آب آکواریوم خود را ملایم تر کنید تا ماهی لجن خوار به راحتی بتواند به فعالیت و استراحت خود بپردازد. به هیچ عنوان این نکته را فراموش نکنید که لجن خوارها مانند دیگر ماهی های آکواریوم شما به مراقبت و نگهداری نیاز دارند و نباید در این رابطه سهل انگاری نمود

دلیل مرگ ناگهانی ماهی لجن خوار

در ابتدای این بحث عنوان کردیم که ماهی لجن خوار دارای عمر طولانی ۱۸ ساله می باشد اما در برخی شرایط با مرگ اینگونه از ماهی ها مواجه می شوید که در این بخش به دلایل آن خواهیم پرداخت. گرسنگی یکی از دلایل مرگ این لجن خوارها می باشد.

دیر غذا دادن به ماهی ها باعث می شود که هیچ گونه موادی از غذای آنها باقی نماند بنابراین غذایی برای ماهی لجن خوار وجود نخواهد داشت و او را با گرسنگی مواجه می کند. برای پیشگیری این شرایط توصیه می کنیم هر چند وقت یک بار ماهی لجن خوار خود را خارج کنید و در ظرف دیگری به او غذای خشک و همچنین گوشتی بدهید.

نظر تیم زوکند درباره ی نگه داری ماهی لجن خوار :

اگر شما در آکواریوم خود ماهی های گوشت خوار نگه داری می کنید حداقل یک ماهی لجن هوار باید داشته باشید. این کار باعث می شود که آکواریوم شما دیرتر کثیف شود و از بروز بیماری به خاطر آلودگی آب جلو گیری می کند ودقت داشته باشید ماهی لجن خوار را به همراه ماهی های دیگر خریداری کنید تا از بروز آسیب احتمالی برای ماهی لجن خوار خودداری کنید.